21 Mart 2012 Çarşamba

Hellimli Dereotlu Ekmek

Hellimli Dereotlu Ekmek

Malzemeler


  • 4 Su B. Un
  • 1 Su B. Ruşeym
  • Yarım Pk. Yaş Maya
  • 1 Su B. Süt
  • 1 Çay B. Sıvıyağ
  • 1 Tatlı K. Tuz
  • 1 Çorba K. Toz Şeker
  • 1 Pk. Hellim Peyniri
  • 1 Tutam Dereotu
  • Aldığı Kadar Su

Üzeri İçin:

  • Çörekotu
  • Susam
  • Haşhaş



Hazırlanışı:

Unu karıştırma kabına alıyoruz.Üzerine tuz ve şekeri serpiyoruz. Ortasını havuz gibi açıp mayayı koyuyoruz. Mayanın üzerine sütü ve sıvıyağı koyuyoruz.

Ortasından yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamını ayarlamak için azar azar ılık su koyarak kulak memesi kıvamında hamur elde ediyoruz. Diğer yandan hellim ile dereotunu ince ince doğruyoruz.

Hazırladığımız hamuru tezgahın üzerine alıp elimizle çok ince olmayacak şekilde açıyoruz. Ortasına doğranan hellim ile dereotunu döküyoruz. Kenarlarını ortada birleştirip yuvarlıyoruz.

Hamurun üzerini su ile biraz ıslatıyoruz. Bıçak yardımıyla çok derin olmayacak şekilde şeritler kesiyoruz. Belirlenen şeritlerin üzerine susam, çörek otu, haşhaş ve ruşeymi döküyoruz.

Hamuru fırına vermeden önce biraz mayalandırıyoruz. Mayalanan hamuru önceden ısıtılmış fırına verip üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.