6 Aralık 2012 Perşembe

Aşure

Aşure
Aşure

Malzemeler:

  • 500 gr aşurelik buğday
  • 1 pk. kuş üzümü
  • 1 sb. kuru fasulye
  • 1 sb. fındık içi
  • 1 sb. nohut
  • 1 kg şeker
  • 1 sb. kuru incir
  • Tarçın
  • 1 sb. kuru kayısı
  • Hindistan cevizi
  • 1 sb. kuru üzüm

Yapılışı:
  • Buğday, fasulye ve nohut akşamdan bol su ile ısıtılır. Ertesi gün hepsi ayrı, ayrı haşlanır. Büyük bir tencereye buğday konarak 4 lt su eklenir ağır ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
  • Nohut ve fasulye ilave edilerek pişirmeye devam edilir. İnir ve kayısı yıkanarak küp doğranır. Kuş üzümü ve kuru üzüm temizlenir, ayıklanır.
  • Kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü tencereye aktarılır. Üzümler şişinceye kadar kaynatılır. Şekeri ilave edilir 15-20 dk daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınarak fındıklar tencereye aktarılır, karıştırılır. Aşure servis kaselerine eşit miktarda bölüşülür. Yarım saat dinlendirilir.
  • Üzerine tarçın ve hindistan cevizi serpilir. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.
Tarifin Özellikleri:
  • Geleneksel bir Türk tatlısıdır.
  • Buğday kaynarken çok su çektiğinden dolayı su miktarı sıcak su olmak kaydıyla ilave edilir.
  • Ortalama maliyeti 9.50 tl'dir.
  • Ortalama 18-20 kişiliktir.