8 Aralık 2012 Cumartesi

Ayva Tatlısı (Osmanlı)

Ayva Tatlısı (Osmanlı)
Ayva Tatlısı (Osmanlı)

Malzemeler:

  • 6 adet ayva
İç Malzeme:
  • 3 adet ekşi elma 
  • 2 adet ayva
  • 10 adet kuru kayısı
  • 7 adet karanfil
  • 1,5 çay bardağı bal
  • 1 büyük parça loğusa şekeri
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 6-7 adet ayva çekirdeği
  • Bir kaç dal taze nane (süslemek için)

Yapılışı:
  • Ayvaların kabukları soyulur, ikiye bölünür, çekirdek yatakları çıkarılır.
  • Kuru kayısılar küp doğranır, ayva ve elmanın kabukları soyulup rendelenir.
  • Bal, karanfil, şeker, ayva çekirdekleri az su ilave edilerek karıştırılır.
  • Oyulan ayvaların içersine doldurulur, yayvan tencereye konulup ayvaların yarılarına gelecek şekilde su konulup önce harlı ateşte 5 dakika daha sonra orta ateşte pişmeye bırakılır.
  • Ayvalar pişince alınıp bor cama dizilir ve 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca servis tabağına alınıp kaymak ve yeşil toz fıstıkla ve taze naneyle süslenerek servis yapılır.
Püf Noktaları:Ayvaların içersine konulan ayva çekirdekleri ayva tatlısının suyunu jölemsi kıvama getirir. Ayvalar kararmaması için limonlu suda bekletilmelidir.

Tarifin Özellikleri:
  • Meyveli bir osmanlı tatlısıdır.
  • Ocak üzerinde veya fırında da pişirilir.
  • Sunumu düz tabakta üzerinde kaymak ve fıstıkla servis edilir.
  • Porsiyon sayısı 12 kişiliktir.