11 Aralık 2012 Salı

Piruhi (Bilecik Yemekleri)

Piruhi (Bilecik Yemekleri)
Piruhi (Bilecik Yemekleri)

MALZEMELER:


Hamur Malzemeleri:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı soda 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
İçi:
  • 3 yemek kaşığı tereyağ 
  • 3 orta boy soğan
  • 250 gr kıyma 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay karışı karabiber

Üst Sosu:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 sarımsak
Hazırlanışı:
  • Hamur malzemeleriyle pürüzsüz, yumuşak bir hamur yapıp dinlendirilir.
  • 4 bezeye ayrılıp her bir beze yufka ineliğinde kesilip, 4'er cm lik karelere kesilir.
  • Bir tavada tereyağı eritilir, ince kıyılmış soğanlar eklenip kavrulur.
  • Kıyma eklenip iyice kavrulur, baharatları eklenip ocaktan alınır.
  • Hazırlanan kıymalı iç kare kesilmiş hamurlara pay edilir.
  • Hamur muska şeklinde kapatılıp tepsiye dizilir.
  • Tencerede su kaynatılır ve tuz eklenir.
  • Piruhiler eklenip 10 dk kadar haşlanır.
  • Sonra sahana yerleştirilir.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ gezdirilip servis edilir.
Tarifin Özellikleri:
  • Osmanlı mutfağına ait bir hamur iş çeşididir. Değişik iç harçlarla da yapılabilinmektedir.
  • Haşlanarak pişirilen hamurlara örnektir.
  • Tahıllı bir yemek çeşidi olduğu için karbonhidrat açısından zengindir.
  • Porsiyon adedi 10 kişiliktir.
  • Dikkat edilmesi gereken üzerine konulan yoğurt hamur biraz ılındıktan sonra konulmalıdır.