15 Aralık 2012 Cumartesi

Tandır Böreği (Kayseri)

Tandır Böreği (Kayseri)
Tandır Böreği (Kayseri)

MALZEMELER:


Hamuru İçin:
  • 2 su bardağı su veya süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 paket yağ maya veya 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Alabildiğince un
Arası İçin:
  • 1 paket margarin veya tereyağı
  • 1/2 su bardağı tahin

İçi İçin:
  • Kavrulmuş kıyma veya peynir
Üzeri İçin:
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Susam
Hazırlanışı:
  • Hamur malzemesi karıştırılıp, alabildiğince un ilavesi ile kulak memesi kıvamında yoğrulur ve hamur iki bezeye ayrılır.
  • İlk hamur açılabildiği kadar ince açılıp, üzerine erimiş yağ ve tahin karışımından sürülür.
  • Hamurun ortasına bir tabak koyulup, etrafı kesilir. Kenarındaki parçada 8 parçaya bölünerek ortadaki parçanın üzerine yerleştirilir.
  • Altta kalan hamurun kenarla üstteki hamurların üzerine kapatılıp, aynı şekilde hazırlanan diğer hamurlarla birlikte buzdolabına kaldırılır.
  • Üzerine iç yayılıp, için üzerine de açılan diğer hamur yerleştirilir.
  • Yumurta sarısı, zeytinyağı ile karıştırılıp, hamurun üzerine sürülür ve susam serpilir.
  • Eğer hamur mayalı ise hiç bekletmeden 180 C derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Püf Noktası: Hamur mayalı olursa bekletmeden fırına verilmeli yoksa hamur mayalanır ve katlar oluşmaz.

Özelliği: Tandır böreği, Kayseri de her evde pişen geleneksel bir börektir.

Tarifin Özellikleri:
  1. Ürünün çeşidi: açma börek
  2. Pişirme tekniği ve özellikleri: ocakta ve fırında 1 saat
  3. Hazırlıkta kullanılan araçlar: yoğurma kabı, oklava, kaşık, tepsi, yumurta fırçası
  4. Sunum ve servis şekilleri: servis tabağında iki dilim börek
  5. Porsiyon sayısı: 12 kişilik
  6. Ürün ve ana malzemenin besin değeri: karbonhidrat, yağ, protein
  7. Maliyeti: 14 tl