28 Ekim 2013 Pazartesi

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası

Malzemeler:


  • 6 kg süzülmüş yoğurt (geniş bir kaptaki yoğurdun üzerine kalın havlu kağıt konularak suyun emilmesi sağlanır)
  • 1,5 su  bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış olması gerekir)
  • 1,5 su  bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış olması gerekir)
  • 1,5 su  bardağı kırmızı mercimek
  • 1 kg biber salçası
  • 1 kg domates salçası
  • 1 kg kuru soğan (robottan geçirilmiş)
  • 1/2 kg sivri biber (arzuya göre acı olabilir)
  • 2 baş sarımsak (rendelenmiş)
  • 2 çorba kaşığı tepeleme dereotu tohumu (lezzet katar)
  • 2 ekmek hamuru
  • Tuz
  • Alabildiği kadar un
Hazırlanışı

Nohut ve kuru fasulye üstlerini aşacak kadar su ve göz kararı tuz ilavesiyle düdüklü tencerede pişirilir. Pişen malzemelerin içine iyice yıkanmış mercimek ilave edilerek kısık ateşte mercimeğin pişme işlemi yapılır. (Mercimek tencerede kalan son suyu emer) Malzeme ılınınca robottan geçirilir.

Soğan, biber ve sarımsak kısık ateşte pişirilir ve soğumaya bırakılır.

Un ve mayalık hamurun dışındaki malzemeler iyice harmanlanır. Mayalık hamur ve un ilavesiyle katı hamur elde edene kadar yoğurulur. (Bekleme süresince hamur yumuşar)

Hamur sabah akşam yoğrularak bir hafta dinlendirilir. Şayet ekşi  tarhana isteniyorsa bu süre 15 güne çıkarılabilir. Güneşli yerde küçük parçalara bölünerek kuruması sağlanır. Elde ufalanıp elekten veya robottan geçirilir. Bir haftada gölge yerde üzerileri ince bez ile örtülerek iyice kuruması sağlanır.

Not: Salça kullanmak istemeyenler 3 kg domates ve salçalık biberi robottan geçirerek iyice sularını çekene kadar pişirerek kullanabilirler.